Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Met je baas een win-win uitwerken om te ontsnappen uit je broodbaan

Een vakantie is vaak een moment van bezinning. Na de vakantie ga ik helemaal anders doen.

**Bekijk je liever de vlog? Zie onderaan de blog.**

Vorig jaar om deze tijd –bijna vakantietijd!- klopte Daniëlle bij me aan. Op het moment dat ze met mij in contact kwam, was Danielle lichtjes aan het re-integreren in haar werk als directie-assistente. Zelfde functie, zelfde werk, zelfde omstandigheden. Alleen Danielle was niet meer hetzelfde! Ze vertelde me dat ze iedere dag meer en meer voelde dat dit niet meer haar droombaan was. (Haar baan veranderde in haar broodbaan.) Het werk kostte haar veel energie en ze had er echt geen voldoening meer van. Het werd steeds duidelijker. Dit was niet meer het werk dat ze nog langer kon doen!

Met de combi werk-werk-privé schiet het eigen bedrijf er snel bij in

Danielle was al enkele jaren geregistreerd bij de KvK als parttime ondernemer. Danielle wilde nu haar bedrijf een serieuze kans geven om zo -via het ondernemerschap- haar droombaan te realiseren. Doordat Danielle haar eigen bedrijf combineerde met deze baan, die haar iedere dag meer energie ging kosten, kwam haar business maar niet uit de verf. Bovendien heeft Danielle een gezin met opgroeiende kinderen. Met deze combinatie van werk-werk-privé zit je dan ook snel aan je taks qua tijd en energie en schiet je eigen bedrijf er snel bij in. Danielle kwam met mij in gesprek over het realiseren van haar droombaan via het ondernemerschap.

Het gesprek aangaan

Het eerste dat ik aan Danielle vroeg, was of haar baas wist van het gevoel dat zij had bij haar re-integratie en haar wens om haar eigen bedrijf een serieuze kans te geven. Nee was haar antwoord. Ik zag vraagtekens ontstaan. Hoezo? Ik lichtte toe. Jouw werkgever weet niet wat jij voelt bij de re-integratie als dit onuitgesproken blijft. Dus als jij niets zegt en zo doorgaat dan re-integreer jij in je broodbaan. Daar is op termijn je baas niet mee gediend en jij wordt er niet gelukkiger van.

De ambitie, zeker als het ondernemen naast een baan betreft, blijft vaak onuitgesproken en wordt bijna heimelijk uitgevoerd. In een enkel geval weet de werkgever wel dat de medewerker er een eigen bedrijfje op nahoudt maar neemt dat niet echt heel serieus. De medewerker zelf neemt het eigen bedrijf en zichzelf als ondernemer ook vaak niet serieus waardoor het een leuke, maar dure hobby blijft naast het werk.

Valt er een win-win te behalen?

Ik vroeg me dus sterk af of uit deze situatie niet een win-win te behalen viel. Want Danielle’s werkgever is niet gebaat bij een werknemer die vanuit een burnout re-integreert in werk waar ze eigenlijk niet meer op haar plek was. En Danielle had een droom die ze een serieuze kans wilde geven om zo te ontsnappen uit haar broodbaan.

Zelf was ik jaren geleden na een bijna-burnout ook open het gesprek aangegaan met mijn werkgever. Ik vertelde hem dat ik de ambitie had om als zelfstandige aan de slag te gaan en zo meer van het werk te doen dat ik het allerliefste deed en doe; mensen coachen en begeleiden in hun loopbaan. Mijn werkgever steunde mij; ga ervoor!

Ik kon parttime gaan werken in loondienst en daarnaast mijn bedrijf opzetten en ervaring opdoen als ondernemer. Niks geheim aan. (Wel 2 verschillende werelden, want ik ging van ambtenaar naar ondernemer!) Ik kon me openlijk profileren als zzp op de arbeidsmarkt en kreeg ontzettend veel energie van deze werk-werk-privé combi. Deze weg leidde er bij mij na 4 jaar toe dat ik ontslag durfde te nemen om fulltime via mijn eigen bedrijf mijn droombaan te realiseren.

Trek dus de stoute schoenen aan

Danielle was door ons verkennend gesprek aangespoord om de stoute schoenen aan te trekken. De volgende morgen gaf ze zich definitief op om bij mij businesstraining en –coaching te volgen. Nog voordat ze op vakantie ging, plande ze een gesprek in met haar baas. Ze kondigde aan dat ze na haar vakantie het gesprek wilde aangaan over haar re-integratie en haar droom. Het feit alleen al dat het gesprek gepland stond, maakte dat er een hele last van Danielle’s schouders viel. Ze kon volop genieten van haar gezin en van haar vakantie. Tijdens vakantie begon ze te dagdromen over haar bedrijf en het werken als zzp.

Een regeling treffen met je werkgever

Er waren een paar gesprekjes met Danielle’s werkgever voor nodig, maar het resultaat was dat Danielle een regeling trof met haar werkgever waardoor ze niet meer hoefde te integreren in haar werk als directie-assistente. Danielle kon vol voor haar eigen bedrijf gaan om daar een succes van te maken en in de tussentijd verrichtte zij parttime een klus voor haar werkgever. Zo kwam er tijdens haar opstartfase toch al inkomen binnen. Danielle nam ontslag en volgde training om zich als ondernemer te ontwikkelen en haar bedrijf professioneel te runnen. Nog voor afronding van de training haalde Danielle leuke droombaanopdrachten binnen. Danielle is weer helemaal gelukkig, volop aan het werk, in haar nopjes en realiseert haar droombaan via haar eigen bedrijf terwijl ze slim zacht werkt. Cool!

Omwille van de privacy en om vrij te kunnen vertellen over dit proces heb ik niet de echte naam van mijn cliënte gebruikt.

De aanleiding om met je werkgever in gesprek te gaan

Veel mensen die re-integreren na een burn-out ervaren dat dit niet meer hun droombaan is. Maar ook andere veranderingen rondom werk kunnen aanleiding zijn om even goed stil te staan bij je loopbaan. Zo sprak ik afgelopen week een collega die me vertelde dat haar baan zodanig gaat veranderen dat het haar droombaan niet meer is. En nu denkt zij er ook over om haar droombaan te realiseren via het ondernemerschap. Ook zij is geregistreerd als zzp, maar haar bedrijf staat door de werk-werk-privé verhouding op een laag pitje. Deze collega werkt nu ook voor de zomer in gesprek met haar werkgever een win-win uit. Waar een businesstraining als steuntje in de rug waarschijnlijk onderdeel wordt van de regeling.

PS: Wil jij onderzoeken of er ook zo’n win-win te behalen is met jouw werkgever?

Ik spar hier graag met je over. Wie weet zijn er voor jou ook kansen om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Wie weet kan jij ook je droombaan een serieuze kans geven via het zelfstandig ondernemerschap. Als dat je ambitie is.

Ik help ondernemers –die het ondernemerschap tijdelijk dan wel structureel combineren met een parttime baan in loondienst- om hun onderneming professioneel en slim in te richten en te runnen. Ik help bij het aanbrengen van structuur en focus, ik leer je zacht werken te integreren zodat je niet langer aanrommelt maar jezelf transformeert tot een succesvol onderneemster die vanuit een basis van zelfvertrouwen en met plezier haar droombaan uitvoert.

Interessant? Plan dan voor je zomervakantie met mij een gratis ontdekgesprek in dan ga je met een veel lekkerder gevoel op vakantie omdat je weet dat het daarna veel beter wordt!

Plan hier een gratis ontdekgesprek

 

 

Droom jij ook van een eigen bedrijf? Maar heb je nog een baan? Denk dan eens na om naast je baan je bedrijf op te starten. Ga het gesprek met je werkgever aan en vaak is er veel mogelijk en is er voor beiden een win-win.

 

Laat een reactie achter