Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Kiezen voor jezelf is misschien wel het moeilijkste dat er is.

Velen, vooral vrouwen herkennen wel dat ze vaak anderen voorrang geven op zichzelf. Maar waarom zou je nu juist eerst voor jezelf moeten kiezen?

De mensen met wie ik werk zijn sociaal zeer vaardige en bekwame mensen. Vaak werkzaam in zorg- en dienstverlenende beroepen. De ruime meerderheid van hen zorgt eerst voor een ander en daarna voor zichzelf. Het is eerst de; moeder, vader, kids, partner, vriend of vriendin, collega, bewoner, cliënt of patiënt die zorg en aandacht nodig heeft. Op zich helemaal niets mis mee maar wel als dit uiteindelijk ten koste gaat van jou, de helper. Jij, die in de 1e plaats zorgt voor een ander en daarbij voor zichzelf tekort schiet.

Met voor jezelf kiezen bedoel ik: goed voor jezelf zorgen. Als jij het niet doet.....een ander doet het niet voor je. Voor jezelf zorgen is iets wat je voor jezelf moet regelen.

Hoe doe je dat, voor jezelf zorgen?

Om voor jezelf te kunnen kiezen, moet je je wel bewust zijn van wat jij écht wilt. Velen weten dat op den duur niet meer omdat de eigen grenzen vervagen. Constant bezig andermans behoeften in te vullen.

Kiezen voor jezelf is bewust kiezen voor je eigen behoeften. Als je (bewust) kiest voor iets omdat je het écht diep van binnen wilt. Dus vanuit willen en niet vanuit het vaak zelf opgelegd verplicht gevoel, het moeten. En ook niet om een ander te pleasen of om er iets voor terug te verwachten. Dus onbaatzuchtig helpen. Maar dat kan je alleen doen als je voldoende energie hebt, lekker in je vel zit omdat je eigen behoeften ook worden vervuld. Er is balans nodig.

Regelmatig spreek ik deze helpers omdat ze uiteindelijk zo over hun eigen grenzen dreigen te gaan dat ze uitgeput raken. Fysieke klachten ontwikkelen zich want het lichaam gaat op gegeven moment wel aan de bel trekken. Het batterijtje raakt op, staat in het oranje, rood of misschien zelfs al paars en wordt maar niet opgeladen. Er is altijd nog wel wat te geven want wie ben jij om voor jezelf te kiezen? Not done! Wie ben jij om eens een keer nee te zeggen en je grens af te bakenen. Tot rust en tot jezelf komen is er door alle drukte niet meer bij. En op een gegeven moment weet je niet eens meer wat je diep van binnen wilt.

Als jij het voorgaande bij jezelf herkent dan heb ik een uitdaging voor je. Een uitdaging om weer bewust te leren kiezen en voor jezelf te zorgen.

De uitdaging voor jou

Ga voor jezelf een dag als vandaag na: Welke activiteiten doe je vandaag omdat jij het ook écht wilt en welke activiteiten doe je vandaag om te voldoen aan de verwachting van een ander? 

En reflecteer of die activiteit die een ander van jou verwacht ook werkelijk zo is uitgesproken of heb jij het zelf bedacht? (De zelfopgelegde verplichting. We kunnen er heel druk mee zijn).

Eerst voor een ander klaarstaan, heeft een groot voordeel en is misschien ook voor velen juist daarom een (onbewuste) vluchtroute. Je met een ander bezighouden, is veel minder confronterend dan nadenken over wat je nu echt zelf wilt. Het is de makkelijke weg.

Voor jezelf kiezen vraagt naast lef dus eerst onderzoek naar wat jij wilt. Het vraagt zelfonderzoek, zelfreflectie en ook niet onbelangrijk: jezelf accepteren zoals je bent en daarvoor uitkomen.

Je denkt; als ik voor mezelf kies dan doe ik de ander tekort. 

Denken dat je door voor jezelf te kiezen een ander tekort doet. Dat is precies waarom velen niet voor zichzelf durven kiezen. Jij neemt dan ‘meer’ en daardoor krijgt de ander automatisch ‘minder’. Dat denk je. Het is niet zo. Het gevoel van schuld en schaamte dat zich aan je opdringt zit in de negatieve energie. En 9 van de 10 keer ben jij zelf degene die het schuldgevoel of schaamtegevoel oproept. Niet die ander.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Er kan een moment aanbreken in je leven dat je –eindelijk- voor jezelf wilt kiezen. Moet kiezen zelfs omdat je eraan onderdoor gaat. Omdat je erachter komt dat je huidige aanpak een negatieve uitwerking op jou heeft.

Je werkt misschien al jaren in een baan waar je je steeds ongelukkiger bij voelt. Je ervaart fysieke klachten (je lichaam geeft allang signalen af maar jij bent je onvoldoende bewust dat dit alarmbellen zijn). Van tijd tot tijd ben je ziek. Of je valt een keer langdurig ziek uit. Je neemt vrije dagen op maar je batterij laadt niet meer op tijdens die rustperiode. Misschien kom je steeds vaker in ruzie en conflicten terecht, thuis of op het werk. Je kunt een depressie ontwikkelen of zelfs compleet burn-out gaan omdat je er altijd maar voor een ander bent en nooit voor jezelf. Je durft geen nee te zeggen als je agenda eigenlijk leeg is en een ander beroep op je doet.

Ik spreek regelmatig mensen die op dit punt aangekomen zijn in hun loopbaan en dan niet weten hoe verder. Zij worstelen met de vraag: Wat wil ik nou eigenlijk?

Voor jezelf kiezen is dicht bij jezelf blijven

Hoe tof is het om je eigen weg te volgen en niet blindelings te doen wat een ander van je verlangt. Of, wat jij denkt dat een ander van je verlangt. Ken je iemand uit je omgeving die voor zichzelf kiest? Die, in die zin, goed voor zichzelf zorgt? Vind jij diegene egoïstisch of bewonder je dit gedrag?

Je blijft dicht bij jezelf als je jezelf de ruimte geeft en je eigen behoeften ook serieus neemt. Voor jezelf kiezen vergt keuzes maken. Kiezen voor wat jij écht wilt en daarvoor gaan. Het is ontzettend krachtig als je het durft en doet. Helemaal niet egoïstisch zoals sommigen  weleens denken. Als er maar een gezonde balans is waarbij jij én voor jezelf zorg draagt en er voor een ander kunt zijn. Ik heb het in dit artikel uitdrukkelijk niet over de valkuil, dus 'teveel van het goede'. Ik heb het over balans tussen geven en nemen.

Als jij goed voor jezelf zorgt, kun je er pas écht goed zijn voor een ander

Een uitspraak die ik regelmatig hanteer als ik coach. Als jij goed voor jezelf zorgt, dan kun je er pas écht goed zijn voor een ander. Dan ben je er omdat je het wilt en omdat je er de rust, de energie en de tijd voor hebt. Een ander - maar jij ook - voelt dit verschil.

Dus onderzoek wat jij écht wilt in werk en leven. Keer terug naar jezelf; ben jij, ben jezelf bewust. Pak activiteiten op die jou energie geven. Doe waar je goed in bent. Ga met mensen om die je energie geven. Ontdek voor jezelf hoe en waarmee jij anderen heel goed kan helpen. Ontdek hoe jij op jouw manier positief bijdraagt aan de wereld om je heen. Dan kan je er 100% voor anderen zijn, omdat je dicht bij jezelf blijft en goed voor jezelf zorgt. Je doet wat jij wilt. Jij maakt keuzes.

Het kan dus EN-EN

En vanuit dat vertrekpunt gaat het goed met jou. Je zit prima in je vel. Je bent in balans omdat je weet wat je doet. Je weet ook waarvoor en voor wie je het doet. Juist met deze energie kan jij er heel goed voor anderen zijn.  Speel, heb lol en groei.

Vanuit deze energie ben jij een leukere moeder, een levenslustige partner, een relaxte schoondochter, een succesvolle ondernemer, een gewaardeerde collega, een fijne zorgverlener die het werk doet vanuit 't hart. Zit je in deze energie dan trek je meer daarvan aan! Je kunt veel meer aan dan ooit. Je batterijtje blijft lekker opgeladen.

Wil jij leren voor jezelf te kiezen?

Neem dan contact met me op voor een energiek ontdekgesprek. Dat kost niks. Sterker nog; het gesprek levert je al energie op. We maken kennis en bespreken waar jij in vastloopt en waar je van droomt. We hebben het over de hulp die je nodig hebt om jouw vicieuze cirkel te doorbreken.

Ik doe je een voorstel op maat. Een voorstel over hoe ik jou met mijn talent kan helpen bij dat zelfonderzoek, die optimale werk-privé balans en het doorvoeren van veranderingen in je werk.

Bel op 06 31 69 11 32 of mail me op info@bewustzijninwording.nl als je wilt kiezen voor jezelf en in aanmerking wilt komen voor een energiek ontdekgesprek. Ik voer enkele gratis ontdekgesprekken per maand maar alleen met mensen die écht een doorbraak ambiëren en daar nu werk van willen maken.

Laat een reactie achter