Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Ja, er is voor iedereen een droombaan!

Vrouw die droomt over haar droombaan

Regelmatig krijg ik als droombaancoach de vraag of er wel voor iedereen een droombaan is. En dan zeg ik volmondig ‘Ja!’ Ik zal je uitleggen hoe dat kan, maar eerst wat uitleg over de tegenhanger van de droombaan. De broodbaan.

De tegenhanger van een droombaan is een broodbaan

In een broodbaan doe je werk dat je wel kan door opleiding en ervaring, maar waar je totaal geen plezier (meer) aan beleeft. En je klampt je eraan vast omdat dit is wat je hebt en je durft niet los te laten voor iets dat nog niet in zicht is.

Aan een broodbaan wil je dolgraag ontsnappen –de ene dag voel je dat erger dan de andere- maar je ziet geen licht aan het einde van de tunnel. En als je in deze tunnel zit, dan voel je je behoorlijk ellendig en machteloos.

De signalen die wijzen op een broodbaan

Voor je het weet, is er weer een dag, week, maand of jaar voorbij waarin je keihard hebt gewerkt en er steeds minder plezier in lijkt te hebben. Je werk slurpt steeds meer energie. Thuis ben je ook niet de gezelligste, want je moet nog zoveel doen. Je weet niet hoe lang je dit nog zo volhoudt.

Je hebt voortdurend het gejaagde gevoel nog veel te moeten. Na een werkdag ben je uitgeput en heb je nergens meer zin in. Je bent uit balans en weet niet goed wat je wilt. Sociale activiteiten sla je steeds vaker over. Je bent te moe en te druk. Je werk geeft eigenlijk geen voldoening meer. Je hebt steeds vaker fysieke klachten, maar je gaat maar door, tegen beter weten in.

Ik weet precies hoe een broodbaan voelt

Ik heb zelf, ik was in de dertig, een periode meegemaakt dat ik compleet uit balans was door mijn werk. Aan de buitenkant leek het allemaal goed te gaan. Ik had een vast contract, een goed inkomen, werkte aan verschillende uitdagende projecten en kreeg verantwoordelijkheden. Ik had werk als adviseur HRM in een groeiende organisatie, mijn opleiding sloot er perfect op aan en ik had leuke collega’s. Thuis was alles ook oké.

Maar er brak een periode aan waarin ik mij steeds minder goed ging voelen. Misschien herken je dat wel. Het heeft zeker een aanloop gehad van een half jaar tot een jaar. Ik was me er echter toen nog niet van bewust dat ik een fors probleem had.

Ik ging van klus naar klus, de organisatie veranderde, ik ontwikkelde me, de werkomstandigheden veranderden en ik had lekker veel op mijn bordje. Ik ontving goede feedback en positieve beoordelingen. Daar lag het niet aan.

Maar ik begon écht energie te lekken. Huh? Ik kon het werk niet meer loslaten, werd onzeker, was ‘s nachts in gedachten aan het werk, lag uren wakker, had geen zin meer in bepaalde werkzaamheden, ontwikkelde een afkeer tegen bepaalde klanten, had regelmatig hoofdpijn, was vaak duizelig, had klotsende oksels bij bepaalde overleggen, telde af naar weekenden en vakanties, zat huilend in de auto van en naar het werk. Het was een drama!

Op een gegeven moment werden de fysieke klachten zo erg dat ik niet meer kon gaan werken. Ik had geen burn-out, maar ik was goed op weg. In de periode dat ik herstellende was van die duizeligheid (letterlijk dus onbalans) en gedeeltelijk werkte – alleen maar energie gevend werk! – heb ik mijn werk en mijn energie eens goed onder de loep genomen. Ik wist dat daar de oorzaak lag. Het was namelijk mijn hart, mijn gevoel dat mij duidelijke signalen gaf. En toch bleef ik lang hangen in wat mijn broodbaan was geworden. Ik durfde niet los te laten. Uiteindelijk gaf mijn gevoel de signalen maar af met de fysieke klachten.

Door stappen te nemen heb ik mijzelf bevrijd van die broodbaan en heb ik mijn eigen droombaan gerealiseerd.

Maar wat is dan een droombaan en hoe kom je eraan?

Een droombaan is de voor jou ideale baan die jij op maat hebt gemaakt. Dus niet een vacature is je uitgangspunt, maar jijzelf. In je droombaan doe jij het werk dat past bij je identiteit, je dromen, je drijfveren en je waarden en normen. Je droombaan biedt ook de werkomstandigheden die jij prettig vindt.

In jouw droombaan benut jij je talent zoveel mogelijk, realiseer jij je dromen, volg je je hart, ervaar je een perfecte werk-privé balans, je kunt er steeds beter in worden, je hebt plezier in wat je doet, haalt er voldoening uit en het levert je energie en inspiratie op.

Je gezondheid, mentale weerbaarheid en relaties verbeteren aanzienlijk, want jij zit lekker in je vel door het werk dat je doet.

Je weet dondersgoed wat je niet meer wilt, maar wat wil je dan wel?

Als je dan EINDELIJK beseft dat er iets moet veranderen in je loopbaan, omdat je nu werkt in een broodbaan, dan loop je al gauw tegen het volgende probleem op. Mijn klanten omschrijven dit probleem als volgt:

"Ik weet heel goed wat ik niet meer wil, maar wat ik dan wél wil?"

In mijn volgende artikel beschrijf ik het voorbeeld van Sophia. Sophia is met mij aan de slag gegaan om haar droombaan te ontdekken.

Zij weet dondersgoed wat ze absoluut niet meer wil, maar wat wil ze dan wel??

Vraag of reactie?

Heb je een vraag of reactie op dit artikel, plaats deze dan onder het bericht of stuur me een persoonlijk berichtje via mail of What’s App. Ik zal erop reageren.

Hartelijke groetjes, Maaike de Bruijn
Ik help je zacht te werken en je droombaan te realiseren. Of je nu in loondienst bent, zzp of hybride werkt.

 

Een droombaan, dat is de wens van iedereen. Maar is er wel een droombaan voor iedereen? In dit artikel lees je meer over de droombaan, maar ook de tegenhanger: de broodbaan.

Laat een reactie achter