Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Hoe je je curriculum vitae aanpast op je beoogde loopbaanswitch

Je c.v. naadloos laten aansluiten bij je beoogde loopbaanswitch

Regelmatig ben ik met een kandidaat aan de slag die een loopbaanswitch ambieert. Dit vind ik ook erg leuke trajecten om te begeleiden. Professionals willen in de 2e helft van de loopbaan nog weleens switchen van wat ze tot dan toe hebben gedaan.

De behoefte om het roer om te gooien komt vaak aan de orde na een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Denk daarbij aan een burn-out, een heftig verlies of na overwinning van een levensbedreigende ziekte. Zo’n ingrijpende levensgebeurtenis doet je nu eenmaal anders kijken naar jezelf, naar je werk en wat je belangrijk vind in het leven.

Naast natuurlijk een goede motivatie en pitch om je loopbaanswitch te onderbouwen, zal je je traditionele c.v. moeten ombouwen naar een competentiegericht c.v.. Het is altijd, maar zeker bij een beoogde loopbaanswitch, ontzettend belangrijk een scherp beeld te scheppen hoe jij als mens met jouw talent en passie naadloos aansluit op jouw gedroomde baan. De traditionele opsomming van je werkervaring en gevolgde opleidingen voldoen dan namelijk niet meer.

Stap voor stap je c.v. aanpassen

Stap 0 - Algemene tips voor je nieuwe curriculum vitae 

 • Je c.v. omvat maximaal 2 A4 pagina’s oftewel 1 dubbelzijdig A4. Neem van mij aan, ik heb een HR-achtergrond, je c.v. wordt door een selecteur gescreend en dit duurt slechts een paar seconden.
 • Vanwege de screeningstijd, lees vorig punt, is het dan ook van belang dat je al op pagina 1 aantoont dat jouw profiel aansluit op de betreffende vacature > jouw droombaan.
 • Gebruik in je c.v. ook hetzelfde lettertype als je gebruikt in je brief (mits je een motivatiebrief meestuurt).
 • Geef je digitale c.v. ook jouw eigennaam mee zoals CV Maaike de Bruijn. Dan komt je naam ook weer even voorbij.
 • Gebruik je ook Linked-In dan is het handig de informatie van c.v. en je Linked-In profiel op elkaar te laten aansluiten. Ga er vanuit dat je profiel op Linked-In ook bekeken wordt en sowieso je social media gedrag.
 • Heb je een opsomming in je c.v.? Weet dan dat het 1e en laatste uit een rijtje meestal wordt gelezen bij screening.

Stap 1 - Personalia

De gebruikelijke opsomming van naam, adres, geboortedatum en contactgegevens.

Mijn advies is om altijd een recente foto toe te voegen. Een lezer vormt zich graag een beeld van jou. Kies een foto waar je in de camera kijkt en kleding draagt die je ook zou kunnen dragen naar een sollicitatiegesprek. Dus geen vakantiekiekje.

Nog beter is beeld & geluid toe te voegen aan je c.v. door een videopitch mee te sturen. Breng je enthousiasme voor jouw geambieerde baan over via een korte video. Dit is heel krachtig. Kan je gewoon opnemen met je mobiele telefoon.

Stap 2 - Je persoonlijke statement, ook wel pitch genoemd

Waarschuwing vooraf. Deze stap zal qua uitwerking de meeste tijd, aandacht en energie van je vragen. Je statement zal moeten overtuigen om door te lezen. Hierbij enige richtlijnen.

 • Schrijf een alinea van een paar regels waarin jij beschrijft wie je bent als mens, wat jou typeert als werknemer (of zelfstandige) en welk soort werk je op het oog hebt.
 • Motiveer hier ook waarom jij precies deze loopbaanswitch beoogt.
 • Noem als het kan enkele gebruikelijke functiebenamingen die het werk omvatten dat jij ambieert.
 • Zorg met je statement dat je bij de lezer een beeld oproept van wie jij bent en voor welk werk ze jou bij uitstek kunnen inzetten.

Zo bouw je je statement / pitch mooi op

 • Wat doe je? Het antwoord formuleer je als volgt: Ik … (vul werkwoord in, zoals: help, adviseer, begeleid, o.i.d.) … (doelgroep waarvoor jij wilt werken), zodat … (het resultaat).
 • Waarom doe je dat? Hier zit een drijfveer van jou achter. Het antwoord hierop begint met: Ik geloof …
 • Waarom zouden ze voor jou moeten kiezen? Wat maakt jou uniek? Het antwoord begint met: Ik ben …
 • Laat je visie zien en horen. Je stip op de horizon. Het antwoord op deze vraag begin je met: Ik droom…

Nu gaan we verder met de andere elementen uit je c.v.

 

Stap 3 - Je werkervaring maar nu gericht op competenties die bij je switch van toegevoegde waarde zijn

Als je een haarscherp beeld hebt van je geambieerde werk dan weet je welke kennis, vaardigheden, rollen, verantwoordelijkheden en werkervaring van belang is om dat werk goed te kunnen uitvoeren. Dit vraagt van jou een goede analyse van je droombaan en zelfinzicht.

Loop vervolgens met dat beeld van je droombaan in gedachten, de banen die je tot nu toe hebt uitgevoerd, langs. Vanaf het moment dat je begon met werken tot op heden. Betrek niet alleen de betaalde banen maar ook: vrijwilligerswerk, mantelzorg, hobby’s, nevenactiviteiten etc.

 • Welke kennis, vaardigheden, rollen, verantwoordelijkheden etc. heb je in de uitoefening van al die werkzaamheden ingezet of eigen gemaakt en kun je in je droombaan goed gebruiken?
 • Hier ga je vervolgens over schrijven.
 • Begin altijd met de meest recente ervaring en werk zo terug naar het verleden.
 • Beschrijf wat je hebt gedaan en wat het resultaat was/is.
 • Heb je bijzondere prestaties geleverd waardoor je competenties hebt ontwikkeld die goed van pas komen bij je beoogde loopbaanswitch? Is er iets tastbaars uit voortgekomen als een website, een boek, een sportevenement, een kalender, een artikel in een blad of een zelfbedacht gebruiksvoorwerp.

Stap 4 - Opleidingen en cursussen

Vervolgens volgt een opsomming van je gevolgde opleidingen, welke je hebt afgerond met een diploma.

Kan je aansluiten op het voor de functie gevraagde werk- en denkniveau als HBO of MBO?

Benoem het ook als je voor je geambieerde baan bezig bent een opleiding of cursus te volgen of geef aan dat je ertoe bereid bent.

En heb je in je vrije tijd puur vanuit interesse diverse opleidingen of cursussen gevolgd die bijdragen aan kennis of vaardigheden die je nodig hebt in je droombaan, som ze dan ook vooral hier op.

Stap 5 - Referenties

Geef op je c.v. aan dat je contactgegevens van referenten zult verstrekken als daar behoefte aan is.

Tot slot, vragen? 

Ik kan me zo voorstellen dat als je aan de slag bent met het laten aansluiten van je c.v. op je beoogde loopbaanswitch, dat je op één of meer van bovengenoemde stappen vastloopt. Dat is helemaal niet gek, het is ook echt een uitdaging. Het is niet voor niets dat ik als loopbaancoach uitgebreid met mijn kandidaten werk aan het c.v.. Heb je een vraag over jouw c.v. dat je wilt laten aansluiten op je beoogde loopbaanswitch? Plaats je vraag dan in de comments of stuur me een pb'tje. Ik zal je er reactie op geven!

Wil jij graag wat anders anders in je werk, maar weet je niet goed hoe je dit bereikt?

Ik heb het boek ‘Realiseer je droombaan in 7 stappen’ speciaal voor jou geschreven.

Dit boek helpt je je droombaan te realiseren. Bij alle 7 stappen op weg naar je droombaan heb ik uitdagingen (oefeningen) in het boek opgenomen om je te helpen de stappen concreet te maken. Zo realiseer jij stap voor stap jouw droombaan.

Het boek is exclusief te bestellen via https://www.realiseerjedroombaanin7stappen.nl

Eerst even proeven of het boek wat voor jou is? Dat kan ook. Het 1e hoofdstuk kun je gratis aanvragen via deze pagina: 1e hoofdstuk boek Realiseer je droombaan in 7 stappen

Laat een reactie achter