Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Combinatie zzp-werknemer steeds populairder

Steeds vaker combi zzp-werknemer

(Vlog liever beluisteren? Check onder blog) Het aantal professionals dat kiest voor de combinatie zzp-werknemer stijgt nog ieder jaar. Parttime ondernemerschap wordt steeds populairder. Nederland telt (2018) bijna 1,2 miljoen zzp’ers. Hiervan is ruim 960.000 enkel zzp en ongeveer 230.000 heeft naast het zzp-schap ook een baan in loondienst. De combi wordt steeds vaker aangegaan om via die weg de droombaan voor 100% te realiseren. Zo heb ik het zelf ook gedaan.

De combi-werkers zijn bij uitstek te vinden in de dienstensector. Als voornaamste redenen om te kiezen voor de combi zzp-werknemer worden genoemd:

 • afwisseling in werk;
 • contacten & netwerk
 • en de persoonlijke ontwikkeling.

Alle drie zijn dit intrinsieke redenen. Dat zou je misschien niet verwachten. Slechts één derde geeft het inkomen en de zekerheden die je hebt vanuit het werknemerschap, op als reden voor de combi.

Nog wat feitjes uit onderzoek

 • Twee op de drie combi zzp’er-werknemers die als zzp’er in de dienstensector werken, zijn als werknemer in een andere dienstenbranche actief dan als zzp’er.
 • Combi zzp’ers werken meer uren dan alleen-zzp’ers. Gemiddeld werken combi zzp’er-werknemers 23 uur per week als werknemer en 14 uur per week als zzp’er.
 • De combi zzp’er heeft een hoger inkomen dan de alleen zzp’er.

Eén op de 2 werknemers overweegt het ondernemerschap maar doet het niet

Ontzettend veel mensen dromen van het runnen van een eigen praktijk maar durven de stap niet te zetten.

Ik noem zo wat redenen waarop de zzp'ers (in wording) die ik spreek, afhaken;

 • "Er komt zoveel bij kijken! Ik weet niet of ik dat kan en of ik dat ervoor over heb."
 • OF de professional in loondienst zonder ondernemerservaring vergelijkt zich -vaak onbewust- met ervaren zzp'ers die hun hele loopbaan in commerciële functies hebben gewerkt en/of die een dikke marketingopleiding doorlopen hebben;
 • En bovendien is mijn motto; een droombaan is realiseerbaar voor iedereen maar deze komt écht niet zomaar bij je aankloppen. Daar moet je wel wat voor doen.

De combi zzp met daarnaast een (brood-)baan in loondienst biedt dé perfecte mogelijkheid om je droombaan waar te maken. Stapje voor stapje. Zodat je op termijn je broodbaan misschien zelfs helemaal achter je kunt laten.

Steeds meer professionals kiezen voor de combi zzp-werknemer omdat...

 • Uit onderzoeken blijkt telkens weer dat zzp’ers meer droombaan ervaren dan werknemers. Zzp’ers ervaren veel meer vrijheid, werkgeluk, werkvoldoening.
 • Werkzekerheid. Als je baan in loondienst geleidelijk mocht veranderen in je broodbaan of als deze dreigt te vervallen door de zoveelste reorganisatie of bezuiniging, dan maak je veel makkelijker meteen de overstap naar het volledig zzp-schap.
 • Je baan in loondienst biedt je een sociaal vangnet bij ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dit kan in de juiste verhouding zorgen dat je als ondernemer het afsluiten van een AOV of het opzij leggen van geld voor later, nog even voor je uit kunt schuiven.
 • Ondernemerschap biedt je vrijheid, perfecte setting voor jouw ultieme werk-privébalans, een maximale kans tot individuele ontplooiing en fiscale tegemoetkomingen als o.m. de zelfstandigenaftrek en winstvrijstelling.
 • Er zijn ook pluspunten van je ondernemerschap voor je baan in loondienst. Je ziet meer kansen en mogelijkheden omdat je een ondernemende kijk op zaken ontwikkelt. Je werkplezier neemt toe omdat je geniet van de afwisseling in werk. Je wordt meer betrokken omdat je bewuster bent van de effecten van je werk op de gehele bedrijfsvoering. Je brengt je nieuwe inzichten en dieper ontwikkelde kennis en vaardigheden mee in je baan in loondienst. En je gaat ook makkelijker met veranderingen om.
 • Heb je passie voor bepaald werk dat je in loondienst in beperkte mate kunt doen? Vanuit je ondernemerschap heb je de ultieme kans om van je favoriet werk je droombaan te maken! Ik spreek uit eigen ervaring.

Waarom werken met zzp-werknemers interessant is voor een werkgever

Voor een werkgever die talent wil binden aan zijn organisatie is het faciliteren van hybride werken een uitstekende optie. Professionals willen zich vaker specialiseren op een bepaald kennisgebied waar ze passie voor hebben maar waar geen volledige werkweek mee te vullen is bij betreffende werkgever. Door de hybride arbeidsvorm kan dit talent toch gebonden worden aan het bedrijf én de professional kan wat hij/zij het allerliefste doet uitvoeren bij meerdere organisaties. Deze ondernemende professionals dragen voor werkgevers ook weer volop bij aan innovatie en vernieuwing voor de organisatie. Ook doordat zij hun competenties ontwikkelen als ondernemer zien zij kansen en mogelijkheden die werknemers niet zien.

Waarom ik destijds koos voor de combi

Zelf heb ik 4 jaren als zzp gewerkt –om en nabij 12 uur per week- naast mijn baan in loondienst (ambtenaar) van 24 uur. Ik koos hier bewust voor omdat ik mijn ondernemersdroom een kans wilde geven maar ook eerst ervaring wilde opdoen of het runnen van mijn eigen praktijk mij wel zou bevallen en of het mij vertrouwen zou geven op werkzekerheid. Ja dus! Na 4 jaar hybride te hebben gewerkt, heb ik mijn baan in loondienst opgezegd om enkel nog te ondernemen. Ik heb mijn droombaan via mijn onderneming volledig gerealiseerd en help hier nu dagelijks andere mensen bij.

Zo kun je de hybride werkvorm dus ook inzetten. Om te proeven aan het ondernemerschap. Als het ondernemen je dan niet bevalt kun je weer stoppen, als de combi bevalt kun je dat blijven doen of je gaat volledig voor het runnen van je eigen onderneming.

Overleg met je werkgever

Overleg met je werkgever of deze je de mogelijkheid biedt te ondernemen naast je baan. Kun je bijvoorbeeld (nog meer) parttime werken in loondienst? En sluit concurrentie en belangenverstrengeling met je baan in loondienst uit. Anders kun je vroeg of laat in een lastig integriteitsconflict terecht komen.

Voor dit blog is informatie ontleend uit onderzoeken van FastFlex (2017): Onderzoek hybride professionals en onderzoek van het CBS 

Sta jij op het punt je droombaan te realiseren via de combi maar heb je hulp nodig?

Hulp nodig om jouw droombaan via het ondernemerschap te realiseren, naast je baan in loondienst? Stap voor stap ontdekken hoe je 100% gevraagd, ingezet en betaald wordt voor datgene dat jij het aller-allerliefste doet vanuit de voor jou optimale werk-werk-privé balans?

Uit eigen ervaring dat je als werknemer-zzp’er tegen een aantal hele specifieke uitdagingen aanloopt die het realiseren van de droombaan via het zzp-schap frustreren. Ik zal de voornaamste frustraties hier noemen:

 • je onervarenheid als ondernemer. Ondernemen vraagt hele andere competenties dan van een werknemer of ambtenaar. Wereld van verschil.
 • je loopt door de combi werk-werk-privé nog veel sneller tegen je tijdslimiet aan. Wat meestal als eerste ten koste gaat van je onderneming;
 • omdat je een vast inkomen hebt uit loondienst en misschien net als ik destijds ook nog een vast contract, maak jij je niet zo druk over de omzet uit je business. Maar juist dit gegeven maakt dat je als zzp’er blijft hangen in hobby-isme en is je bedrijfsvoering los zand.

Mijn specialisatie

Ik ben erin gespecialiseerd om vanuit de combi werknemer(ambtenaar)-zzp door slim te werken (zacht werken) een professioneel bedrijf op te zetten en te runnen. Om zo je droombaan te realiseren via het ondernemerschap. Zodat je misschien, net als ik, op termijn je baan in loondienst vaarwel kunt zeggen.

Ontdekgesprek

Een ontdekgesprek om te toetsen of ik je hierbij kan helpen, kan je direct in mijn agenda inplannen via Timetrade.

Hartelijke groetjes, Maaike de Bruijn
Ik help je zacht te werken en je droombaan te realiseren. Of je nu in loondienst bent, zzp of hybride werkt.

 

2 reacties

 1. Signe Vonck op 10 augustus 2018 om 09:21

  Interessant om te lezen Maaike. Het zet mij in ieder geval nog meer aan het denken. Ik wil je nogmaals bedanken voor je adviezen.

  Groetjes Signe

  • Maaike de Bruijn op 10 augustus 2018 om 10:03

   Graag Gedaan Signe, zoals we bespraken, er zijn volop kansen voor je om er een mooie combi van te maken. Groetjes Maaike

Laat een reactie achter