Log in
Log in

Blog

Informatie & inspiratie over loopbaan - ontwikkeling - re-integratie - ondernemen

Het dilemma: Wat wil ik?

Het dilemma: Wat wil ik?

Stel: Je staat voor een loopbaanswitch en meerdere baankansen dienen zich tegelijk aan. Zal je natuurlijk nét zien. Dan kom je direct terecht in het 'Wat wil ik?' dilemma. Het lijkt een luxepositie maar je kunt er behoorlijk van wakker liggen.

Nadia vraagt of ze met me kan sparren.
Ze heeft een dilemma en weet niet goed wat te doen. Dit specifieke dilemma kom ik vaker tegen bij kandidaten die actief aan het solliciteren zijn gegaan. De situatie is als volgt.

Nadia ontvangt sinds kort een WW-uitkering en ze stuurt meerdere sollicitaties per maand uit. Haar laatste baan was een administratieve functie voor 32 uur in de week, commerciële sector.

Nadia is eind 30 en wil eigenlijk NU tijdens de Coronacrisis haar kans pakken om voor haar al langer geambieerde loopbaanswitch te gaan. Ze wil heel wat anders doen qua werk. Veel minder pc en zittend werk en veel meer in beweging en echt in contact met mensen.

Vanuit het project Sterk in je Werk, Zorg voor Jezelf is ze bij mij aangemeld voor loopbaanadvies en ik ben met Nadia gaan oriënteren op het werken in de zorg.
   

  • Wat voor banen zijn er zoal in de zorgsector?
  • Wat past bij Nadia?
  • Welke doelgroep spreekt aan (ouderen - mensen met een beperking - jeugd - specifieke doelgroepen...)?
  • Welke opleiding is nodig?
  • Bestaat daar een werken-leren variant van?
  • Wat verdient het?
  • Wat zijn andere belangrijke voorwaarden om in ogenschouw te nemen?
  • Is dit een aantrekkelijke optie voor mij als zij-instromer?
  • Zijn er op termijn dan ook nog doorgroeimogelijkheden?

Dit zijn zoal wat vragen die ik Nadia help te beantwoorden.


Solliciteren


Op gegeven moment heb ik Nadia hulp geboden bij het opstellen van de motivatiebrief en het c.v.. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor gesprek. Dat is een goed teken.

Op gegeven moment gaat Nadia voor een mogelijke leerwerkplek door naar 2e sollicitatieronde en dan slaat de twijfel toe.

We hebben tussentijds overleg en na het eerste sollicitatiegesprek twijfelt Nadia of ze wel door moet gaan in deze procedure. Er is haar tijdens het selectiegesprek een beeld geschetst hoe de eerstvolgende 3 jaren eruit komen te zien als ze wordt aangenomen. De werken-leren variant. Dan ben je eigenlijk wel heel de week bezig met werken en leren. En je krijgt een leerlingensalaris. Hmmmppff. Thuisgekomen bespreekt ze het met haar man en wij hebben daarop ook weer even overleg

De overpeinzingen van Nadia


  • Misschien moet ik toch eerst iets anders doen in deze sector om te proeven of het wel écht wat voor me is? ....
  • Of het werken met die doelgroep me wel echt aanspreekt.....
  • Voordat ik meteen in het diepe spring.......
  • Want als ik tussentijds afhaak heeft niemand daar baat bij.......


Dat klopt zeg ik, tussentijds afhaken is een verlies-verlies situatie.

Hoe kan ik eraan proeven?


Er zijn meerdere opties om je te oriënteren op een nieuwe richting. Ik noem er een paar:
   

  • Netwerk met mensen die werken in die sector, en liefst die het werk uitvoeren dat jij op ‘t oog hebt.
  • Voer functie-interviews.
  • Analyseer actuele vacatures.
  • Bekijk websites van zorgorganisaties en probeer in contact te komen met je favoriete top 3.
  • Doe er vrijwilligerswerk.
  • Bezoek een open dag, ook van een opleider.
  • Onderzoek of het mogelijk is een dag(deel) mee te lopen / te assisteren bij iemand die het werk doet.
  • Breng functies / banen in beeld die als voorproef kunnen dienen. Dus niet de uiteindelijke droombaan maar het 'instapje' in de nieuwe sector.
  • Vraag of je op locatie mag komen kijken en een rondleiding kunt krijgen. Die vraag kun je ook goed stellen als je doorgaat naar de 2e ronde en de twijfel slaat bij jou toe.


Voorkeur van Nadia is het werken in de zorg eerst toch maar te ervaren. Dus oriënteren we samen welke banen / functies als voorproef kunnen worden aangemerkt. Nadia denkt niet aan vrijwilligerswerk want er moet inkomen gegenereerd worden. Zogezegd solliciteert Nadia op die functie waarmee ze laagdrempelig kan proeven aan het werken in de zorg en prompt mag ze weer op gesprek!

Voorafgaand hebben we het voeren van sollicitatiegesprek geoefend en Nadia heeft toegang gekregen tot een e-learning module rond solliciteren via de STARR methode. Een methode die veel in sollicitatiegesprekken wordt toegepast.

En ja! Ze gaat door naar de volgende ronde. Als ze wordt aangenomen mag ze al snel starten want ze zitten te springen om handjes. Het betreft een functie voor 12 uur en daarbovenop flexibel oproepbaar. Daarvoor moet ze dan wel de hele week beschikbaar zijn dus het is niet te combineren met een andere parttime baan, werd gezegd. Hmmm, Nadia voelt een dilemma.

Nadia heeft meerdere sollicitaties tegelijk lopen. In haar mailbox treft ze een uitnodiging voor een gesprek voor een administratieve baan van 24 uur per week. Hier kan ze met haar werkervaring zo op inspringen.

Nadia neemt contact op om even te sparren want voelt weer een dilemma.


De vragen die Nadia wakker houden:

   

  • Wat nu als ik volgende week te horen krijg dat ze me willen aannemen voor die baan van 12 uur met daarbovenop oproepbaar? Dan heb ik een baan, en de WW vult nog een tijdje aan. Maar van UWV moet ik dan natuurlijk wél doorgaan met solliciteren om helemaal uit de WW te geraken.
  • Volgende week krijg ik een datum door voor het sollicitatiegesprek voor de administratieve baan van 24 uur in de week waar ik met mijn werkervaring goed op aansluit (maar met mijn hart niet meer).
  • De 12 uur baan is in de sector waar ik nu juist wil proeven om te ervaren of ik de switch naar deze sector echt wil maken. Mijn hart gaat uit naar het werken in de zorgsector. Als ik de switch maak, dan zijn in die sector voldoende doorgroeimogelijkheden.
  • Maar ja, administratie daar kom ik vandaan en daarmee zou ik meteen uit de WW zijn.
  • Wat moet ik doen?
  • Hoe pak ik dit aan?
  • Ik wil de potentiële werkgever ook niet oneerlijk behandelen.
  • Help!

We zetten het op een rijtje


Als Nadia maandag wordt gebeld voor de baan van 12 uur en ze willen met haar in zee heeft ze een concrete baanoptie te pakken. Het past in haar scenario van geambieerde switch, het werken in de zorgsector. Daarop nagevraagd ambieert ze die switch nog altijd ja dus dit is een kans. Ze kan op deze manier laagdrempelig kennis maken met de doelgroep en het een tijd ervaren. Ondertussen moet zij wel door blijven solliciteren omdat er nog sprake is van aanvullende WW. Gewoon doen.

Voor de administratieve baan moet ze nog een 1e sollicitatiegesprek aangaan. Wie weet komt ze niet verder in die procedure. Dat is koffiedik kijken. Misschien gaat ze wel door in de procedure, ook niet ondenkbaar. Een sollicitatieprocedure doorlopen tot aanname, neemt al snel 6 tot 8 weken in beslag.


Welke strategie zijn we uitgekomen?

   

  • Volg je gevoel. Wat was het eerste dat in je op kwam, wat voelde je? Alles dat je daarna denkt is het stemmetje van je ratio. Hoe langer je dat laat praten, hoe groter de kans dat je afwijkt van wat je écht wilt.
  • Ga heel goed voelen wat jij zelf wilt. Vraag jezelf goed af: Wat wil ik? Wat wil ik? Wat wil ik?
  • Overleg met je partner of goede vriend/vriendin. Steun van iemand uit je omgeving is bij dit soort keuzes erg belangrijk.
  • Als ze maandag bellen en je blijft erbij dat je graag wilt proeven in de zorg, en ze bieden dat contract, ga er dan voor als voorgaande aandachtspunten positief zijn.
  • Ga vervolgens ook op gesprek voor de administratieve baan en kijk hoe ver deze procedure je brengt en hoe enthousiast je wordt van dat werk bij die werkgever.
  • Benoem bij je werkgever in de zorg dat jij met een 12-urig contract wel door moet blijven solliciteren. Dan heb je ze geïnformeerd en speel je open kaart.
  • Wij houden contact hoe dit verder loopt.

Hoe ging het vervolg?


Nadia is inmiddels gestart in de baan in de zorg! Uiteindelijk kwam het gesprek voor de administratieve baan helemaal niet op gang. Ze is he-le-maal happy met haar keuze en gaat nu dus in de praktijk ervaren of haar hart de juiste weg heeft gewezen. Ik heb er alle vertrouwen in en de zorgsector is weer een nieuwe gemotiveerde en leergierige medewerker rijker. WIN-WIN. Gefeliciteerd!


Heb jij behoefte aan ontwikkeladvies?


Overweeg jij net als Nadia een overstap naar de zorg - of wil je wat anders gaan doen in de zorg? -dan kan ik het landelijke gesubsidieerde project www.sterkinjewerk.nl van harte aanbevelen. Na aanmelding word je in contact gebracht met een loopbaanadviseur.

Ook attendeer ik je graag op Ontwikkeladvies 2.0. Alle werkenden en werkzoekenden en ook ondernemers konden vanaf augustus 2020 kosteloos een ontwikkeladviestraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Subsidiepot is op! 

Je kunt wel een loopbaanadviseur in de arm nemen en je individueel loopbaan budget hiervoor benutten. Kijk op deze pagina wat ik je kan bieden.

Ontwikkeladvies 2.0 is onderdeel van het programma NL leert door. Het doel van NL Leert Door is om de gevolgen van de (Corona-)crisis te helpen verzachten door mensen te ondersteunen om zich te (her)oriënteren op hun actuele mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het pakket biedt (niet) werkenden, waaronder flexwerkers, zzp’ers en zelfstandig ondernemers, de mogelijkheid een eerste stap te zetten in een mogelijke (her)oriëntatie op hun arbeidsmarktpositie.

PS: Ontwikkeladvies staat los van een eventueel uitvoerend loopbaanbegeleidingstraject dat erop kan volgen.

Tot de volgende keer, hartelijke groet, Maaike de Bruijn

0 Reacties
Voeg reactie toe

Bewust Zijn in Wording

Ik help professionals van broodbaan naar droombaan

en/of een eigen droombusiness.

Maaike de Bruijn
Werkzaam als loopbaanadviseur, re-integratie specialist, ondernemers- & businesscoach

Bel: +31 (0) 631691132
e-mail: Bewust Zijn in Wording

Kan ik je ergens mee helpen?

© 2018-2024 Bewust Zijn in Wording | Website Design By CherAll Web & App Design

Deel deze pagina

Je winkelmandje is leeg Ga verder
Winkelmandje
Subtotaal:
Korting 
Korting 
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht