Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Waar ben je best trots op en wat krijgt komende tijd jouw aandacht?

Terugblikken en vooruitzien; de magie van het vastleggen van je reflectie en voornemens 

Het einde van het jaar is in zicht en de kerstperiode is een ideaal moment om op het afgelopen jaar terug te blikken en je wensen voor komend jaar te formuleren. Onder het genot van een warm drankje bij de kerstboom en met je bullet journal bij de hand en/of materiaal om een moodboard te maken.

Als je terugblikt op afgelopen jaar, waar mag je dan best trots op zijn? En wat (of wie) krijgt de komende tijd jouw aandacht?

Ik heb voor mezelf een ritueel ontwikkeld dat ik met je ga delen. Als het je aanspreekt, maak het dan ook tot jouw ritueel. Het verhoogt de kans op realisatie van je dromen aanzienlijk.

Mijn ritueel

Het ritueel begint door mijn eigen brief van vorig jaar erbij te pakken en die aandachtig te lezen. Wat heb ik vorig jaar om deze tijd geschreven? (Over die brief zo meteen meer.)

In mijn bullet journal reflecteer ik vervolgens over afgelopen jaar. Die pagina noem ik 'Manifestatiekracht Maaike jaar xxxx'. Ik beschrijf waar ik trots op ben en wat ik zakelijk en privé heb bereikt. Hoe het me is afgegaan rond het thema waar ik volop aandacht aan wilde besteden. Wat nieuw was en wat ik heb voortgezet. Ook de lessen die ik trek uit dat jaar, noteer ik.

Na dat ritueel schrijf ik vervolgens een brief aan mezelf waarin ik schrijf waar ik volgend jaar om deze tijd wil staan én wat het komend jaar aandacht van mij krijgt op zakelijk en privégebied. Waar wil ik aan werken en wat laat ik los? Die brief bewaar ik afgesloten in een envelop en die open ik dan weer in de kerstperiode volgend jaar.

Binnenkort open ik mijn brief van 2018. Ik weet niet meer wat ik erin heb geschreven eind 2017. Het wordt dus een leuke verassing om te bekijken wat ik mezelf vorig jaar voornam. Zo werkt het voor mij prettig en verrassend en blijft het leuk om met dromen en goede voornemens bezig te zijn.

Hierna bewerk ik mijn droom-in-actie bord - moodboard en actiebord - zodat ik iedere dag in verbinding ben met dat wat mijn aandacht verdient en met mijn wensen en voornemens.

Spreekt bovengenoemd ritueel je aan, maak het ook tot jouw ritueel.

Voor je het weet is er weer een jaar voorbij

Voor je het weet is er weer een jaar voorbij en staat je jaargesprek gepland.

Of je blikt als zzp terug op je jaar en bepaalt je focus voor de komende periode.

Ik beschrijf hiervoor mijn redelijk uitgebreide ritueel maar de meesten nemen niet de ruimte om rustig te reflecteren op het afgelopen jaar en voornemens voor het komend jaar te overdenken. Toch? Zeg nou zelf. Het ritueel is een aanrader; uit ervaring weet ik dat je namelijk veel meer van je wensen en voornemens realiseert als je er zo bewust - maar toch ook losjes - mee bezig bent. Het doet wat met je aandacht & energie.

Hierbij speciaal voor jou een kort maar krachtige schrijfoefening om de magie op gang te brengen.

  • Je trekt magie aan als je er even een half uurtje voor gaat zitten.
  • Achteraf lijkt het qua tijd ook nog reuze mee te vallen.
  • Wat je ervoor terug krijgt is absoluut de moeite waard. 

Stel jezelf de volgende vraag en besteedt maximaal een kwartier om het resultaat direct voor jezelf op te schrijven:

  • Wat heb ik afgelopen jaar gedaan -of juist niet gedaan- waar ik best trots op ben? (Al zeg je het zelf).

Schrijf op wat in je opkomt. Alles is goed.
Zet een wekkertje dat na een kwartiertje afgaat en ga dan over naar de volgende en laatste vraag.

Neem nog maximaal een kwartier om je antwoord op deze vraag op te schrijven:

  • Waar wil ik de komende periode meer aandacht aan besteden? Schrijf op wat in je opkomt en alles is goed.

En nu komt het: Dat was het voor nu! Laat het hierbij.

Geef de magie de ruimte

Je zult zien dat er op korte termijn vanzelf een interessant project, een onverwachte situatie, een contact of klus op je pad komt welke te maken heeft met waar jij meer aandacht aan wilt besteden. Het is je uitdaging het 'toeval' op te merken. Aan alles wat jij doet, voeg jij je energie van het moment toe. Dit doe je bewust en onbewust en het is zichtbare energie maar ook onzichtbare. Energie die voor je kan werken (maar welke ook heel goed tegen je kan werken).

Magie aantrekken? Is niet zo moeilijk als je denkt. Ondernemers nemen vaak niet de tijd om even stil te staan en hun focus te bepalen. Neem even een halfuurtje om te reflecteren op je jaar, je doelen en wat wil je bereiken.

Laat je het mij weten door een berichtje onder dit blog als je verrast bent door de magie? Als je iets overkomt waarvan jij denkt 'is dat toeval?'

 

Wil jij meer droombaan?

 

Het boek ‘Realiseer je droombaan in 7 stappen’ is speciaal geschreven voor professionals die graag wat anders willen in werk maar daar een praktische handreiking bij nodig hebben.

Dit boek helpt je je droombaan te realiseren. Bij alle 7 stappen op weg naar je droombaan heb ik uitdagingen (oefeningen) in het boek opgenomen om je te helpen de stappen concreet te maken. Zo realiseer jij stap voor stap jouw droombaan.

Laat een reactie achter