Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Blijf je hangen in ‘iets willen’ en komt het er keer op keer niet van?

Laten we je proces onder de loep nemen, ontdekken waar het stokt en wat je te doen staat.

Ieder proces begint met een impuls. Een behoefte aan verandering. Ik neem je in dit blog mee in het proces van de wens om je droombaan te realiseren. Een proces dat ik zelf heb doorlopen en waar ik mijn klanten in begeleid. Voor jou zal het tot de verbeelding spreken en ook inzicht bieden in je eigen proces(sen).

Ik schrijf bewust processen -in meervoud- want de stappen die ik hier omschrijf, kun je op alle processen, leggen. Je doorloopt in alle processen deze stappen, snel of langzaam, bewust of onbewust. Doorloop je de stappen niet allemaal dan stagneert of stopt je proces. Veel van de processen blijven steken in de fase van ‘iets willen veranderen’ maar keer op keer komt het er maar niet van. Realisatie – in dit voorbeeld de invulling van de droombaan- blijft uit.

Ik werk in mijn loopbaanpraktijk graag met het procesmodel omdat het op eenvoudig wijze helder maakt waar iemand zich dus bevindt in zijn/haar proces, wat er nodig is om tot een volgende stap te komen en waar het stokt in het proces. Ik mag dit model graag combineren met kennis van het enneagram (wat enorm bijdraagt aan beantwoording van de vragen ‘wat wil je, waar heb je talent voor en welk werk en omstandigheden passen goed bij jou als persoon?) en mijn talent in het verkrijgen van hetgeen je wilt.

In mijn praktijk gaat het dan om het realiseren van de droombaan; veranderingen in huidig werk, een nieuwe baan of het realiseren van je eigen bedrijf. Samen met de kandidaat onderzoek ik dan wat nodig is om een volgende stap te maken. Het procesmodel stelt kandidaten in staat hun proces van broodbaan naar droombaan te voltooien.

Stap 0; de uitgangssituatie

Ik pak dus een voorbeeld uit de praktijk. Je bent met plezier aan het werk in een leuke organisatie en hebt prettige collega’s. Het gaat lekker z’n gangetje.

Dan komt er een nieuwe directeur aan het roer. Deze kondigt veranderingen aan in de organisatie. Iedereen krijgt een gesprek met zijn/haar leidinggevende over de veranderingen en wat dat voor eenieder betekent qua functie-inhoud en verantwoordelijkheden. Want die gaan veranderen!

De impuls als start

Jij hebt het gesprek met je leidinggevende en de veranderingen die worden aangekondigd in jouw werk geven je direct het gevoel ‘dit is niet wat ik wil, deze kant wil ik niet op want dit past niet bij mij’. Je hebt voldoende zelfinzicht en werkervaring opgedaan om in te schatten dat de gewenste verandering niet op jouw lijf is geschreven. Dit is de impuls waarmee je proces begint. Je komt terecht in stap 1 ‘Ik wil wat anders’. Je wilt werk dat bij je past. Je wilt een verandering maar weet nog niet hoe deze eruit moet zien.

Stap 2 Geloven dat je droombaan te realiseren is

Je overdenkt het gesprek met je baas, leest nog ’s over de ontwikkelingen in je werk en praat met deze en gene. Langzamerhand ontstaat een beeld en het geloof dat dit het moment is in jouw loopbaan om nog te gaan voor je droombaan. Werk dat past bij wie je wilt zijn, dat past bij het leven waar jij van droomt, past bij je drijfveren en waarden en normen. Een baan met werkomstandigheden waarin jij tot je recht komt. Werk waar je je talent benut, waar je energie van krijgt en waar je voldoening van hebt.

Hulpmiddel om deze stap te maken is mijn geleide visualisatie over het werk van je dromen. Deze kan je hier eenvoudig aanvragen: https://www.bewustzijninwording.nl/visualisatie-werkvanjedromen/

De invloed van buitenaf

Dan kom je bij processtap 3, de stap waar een invloed van buitenaf je verder helpt in het proces dat je aan het bewandelen bent. Je krijgt een visioen van je droombaan door het beluisteren van de eerder genoemde visualisatie, je volgt een workshop of gaat aan de slag met een boek dat past in je proces bijvoorbeeld ‘Realiseer je droombaan in 7 stappen’ of je vraagt een kennismakingsgesprek aan met een loopbaancoach omdat je nu al weet dat je bij sommige stappen zeker hulp kunt gebruiken om niet te stagneren.

Het ravijn; eeuwig blijven hangen in je broodbaan of gaan voor je droombaan.

Dan kom je aan bij het ravijn. In stap 4 van het procesmodel wordt je geconfronteerd met al je twijfels, angsten en onzekerheden. Zo erg soms dat je het nut van het realiseren van je droombaan uit het oog verliest. Ben je aan de slag met een loopbaancoach dan zal deze je zeker ook in deze fase met gerichte interventies helpen om de stap van willen naar doen te nemen. Om het ravijn over te steken en niet als een bang, trillend konijntje alleen over de rand van het ravijn te blijven kijken en terug te verlangen naar de baan die je broodbaan begint te worden.

Wat is een broodbaan?

Broodbaan; werk dat je wel kunt doen en waar je je inkomen mee vergaart maar die niet (meer) bij jou past. Een baan die je steeds meer energie kost, misschien wel fysieke klachten oplevert en waar je zeker geen voldoening meer uit haalt.

Toch blijven veel mensen hier steken in hun proces en blijven hangen in hun broodbaan. Als je je emoties en angsten overwint dan kun je het ravijn oversteken. Je hoeft ze zeker niet te negeren maar dient het aan te gaan. Als je dat doet volgt een onomkeerbaar proces; je gaat dan van WILLEN naar DOEN. Stap 4 naar 5. Je steekt het ravijn over.

Angst en twijfels overwonnen!

In stap 5 ben je aan het integreren. Als je met een loopbaancoach dus toewerkt naar je droombaan ben je hier je opgedane kennis uit stap 3 in de praktijk aan het brengen. Dus je neemt acties die je hebt beschreven in je masterplan (één van de uitdagingen uit mijn boek) en gevisualiseerd op je droom-in-actie bord. Je maakt je Linked-In profiel in orde. Je slaat aan het netwerken en solliciteren of je richt je eigen praktijk op. Je hebt je droombaan goed in beeld en weet welke stappen je gaat nemen om daar te komen. Alles wat je tot nu toe hebt bedacht en getoetst, voer je nu uit (stap 4 en volgende uit mijn boek Realiseer je droombaan in 7 stappen’).

Opnieuw invloed van buitenaf want je brengt wat je wilt naar buiten

In stap 6 van het procesmodel volgt weer een invloed van buitenaf. Je laat van je horen en zien en dat levert feedback op van de buitenwereld. Positief of negatief. Maakt niet uit. Jij weet waar je naar op weg bent en neemt de feedback in deze stap van harte om het één en ander bij te stellen.  Dan kom je in stap 7.

Het perfectioneren

Stap 7 is in het procesmodel de stap van het verfijnen. Ben je bijvoorbeeld je eigen onderneming gestart dan kan je hier, door de feedback die je ontvangt, bijvoorbeeld toch heel scherp voor een specifieke doelgroep gaan kiezen waar je dat voorheen niet durfde. Je scherpt je marketingboodschap aan en werkt je website bij. Of je laat hier een voor jou kenmerkende huisstijl ontwikkelen, of je gaat jezelf toch specialiseren omdat je merkt dat je daar toch 100% je werk van kunt maken. Zo stopte ik op gegeven moment met HR-interim klussen om me volledig op de uitvoering van loopbaanbegeleiding te richten. Dat doe ik nu fulltime op zzpbasis, mijn droombaan!

Realisatie van wat jij wilt in werk & leven

En na dat verfijnen, wat ook weer een hele toffe stap is, kom je aan bij het realiseren en veroveren van je droombaan, stap 8. Je vervult het werk waar je eerder van droomde! Je hebt je broodbaan volledig achter je gelaten. GEFELICITEERD! Dit mag je vieren. Successen dienen gevierd te worden. Stap 7 uit het boek ‘Realiseer je droombaan in 7 stappen’ gaat over dankbaar zijn, vieren en nieuwe dromen. Een belangrijke stap waar je lang van mag genieten. Je manifesteerkracht is bij het doorlopen van je proces enorm versterkt. Jij kan dit!

Relax

En dan kom je vervolgens bij stap 9. Een situatie waar je geniet van je droombaan en kunt ontspannen. Als je veranderingen hebt doorgevoerd in je baan, invulling geeft aan je droombaan in loondienst of je hebt je eigen bedrijf opgericht. Dit is het moment waarop je genoeg leuke klanten  en opdrachten op je pad krijgt waar jij je talent volledig in kunt benutten. Je wordt gevraagd en ingezet op werk dat jij het allerliefst doet. Je doet wat jij wilt. De cirkel is rond.

Inspiratie en bronvermelding

Dit blog is geïnspireerd op het boek ‘Het procesmodel in het enneagram’ van de hand van Willen Jan van de Wetering. Het is mijn vrije vertaling en ik hoop ermee recht te hebben gedaan aan het zeer waardevolle gedachtegoed van Willem Jan van de Wetering; auteur, trainer en coach. Ik hoop dat dit blog jou helpt je ravijn over te stappen; van willen naar doen.

Laat je mening over dit blog hier gerust achter of stel je vraag.  

2 reacties

 1. Bianca Polderman op 30 januari 2019 om 11:11

  Beste Mevrouw de Bruijn,

  Wát een inspirerend blog!
  Ik ben inmiddels actief bezig met het boek realiser je droombaan in 7 stappen.!
  Het boek werkt stimulerend om zo je stappen te maken, en er heel bewust mee bezig te zijn, in wát je nu werkelijk wilt gaan bereiken.

  Met vriendelijke groet,
  Bianca Polderman

  • Maaike de Bruijn op 30 januari 2019 om 15:44

   Hallo Bianca,
   Bedankt voor je enthousiaste reactie. Wat goed te vernemen dat je lekker aan de slag bent met de stappen. Daar is het boek (en mijn blogs) ‘Realiseer je droombaan in 7 stappen’ voor bedoeld! Ik wens je veel succes en plezier tijdens je proces. Hartelijke groet Maaike

Laat een reactie achter