Heienlangdonk 30, 4824 ED Breda,    Bel   +31(0)6 31 69 11 32

Herken de zelfsabotage waardoor jij het werk blijft doen wat je doet

Meer dan de helft van de werkenden wil graag ander werk maar werkt zichzelf tegen

Vooral bij hoogopgeleide vrouwen kriebelt het om te willen veranderen van werk. Uitdaging in het werk en ontwikkelmogelijkheden zijn belangrijke drijfveren. Tegenwoordig vinden we plezier en uitdaging in het werk veel belangrijker dan meer geld verdienen.

Misschien wil jij ook wel verandering van werk -en wil je best vertrouwen op de toekomst- maar lukt het je tot nu toe niet om daarin succes te boeken. Dat is helemaal niet gek. Hier lopen heel veel mensen tegenaan.

In dit blog een vijftal veelvoorkomende uitingen van zelfsabotage die maken dat je blijft zitten waar je zit. Meestal ben je namelijk zelf degene die de verandering dwarsboomt. Vaak ben je je echter niet bewust dat je jezelf zo tegenwerkt.

Velen willen wel ander werk, maar hebben ook bezwaren om daadwerkelijk die stap te zetten. In dit artikel deel ik 5 veel voorkomende uitingen van zelfsabotage waardoor jij het werk blijft doen wat je doet.

Maar als jij wilt wisselen van werk ben jij aan zet. Begin dus bij jezelf en herken de zelfsabotage.

Vijf veelvoorkomende uitingen van zelfsabotage waardoor je blijft zitten waar je zit

  1. Het gras lijkt toch niet zo groen bij de buren
  2. Je droom saboteren
  3. De self fullfilling prophecy
  4. Ja zeggen waar een nee beter op zijn plek is
  5. Afhaken omdat de werkervaring ontbreekt

Het gras lijkt toch niet zo groen bij de buren

Dag in dag uit kom je doodmoe thuis van je werk. Het lijkt wel steeds erger te worden. En die fysieke klachten nemen ook toe. Uitgeblust op de bank zeur en klaag je over je werk. De mensen om je heen worden zo langzamerhand gek van je geklaag. Doe er wat aan ! denk je zelf (of zegt die ander).

Als je dan eindelijk zover bent om actie te nemen dan bekijk je je huidige werk opeens met andere ogen. Het gras lijkt toch niet zo groen bij de buren nu er actie verwacht wordt. Je hebt nu misschien een vast contract en dit krijg je nergens meer. En die ontwikkelingen die de nieuwe directie doorvoert betekenen voor jou misschien wel kansen? (Kun je lekker blijven zitten en afwachten). En die collega’s zijn toch ook best wel gezellig. Kortom; je durft eigenlijk niet los te laten want je weet niet wie en wat ervoor terug komt.

Als je jezelf betrapt op dit soort tegengestelde gedachten nét als je in beweging dreigt te komen en terwijl je 9 van de 10 keer zwaar baalt van je werk dan mag je jezelf wat afvragen. Is dit écht zo belangrijk of is dit nu een uitvlucht van me om alles maar te houden bij het oude?

Je droom saboteren

Als je het voor je kunt zien dan is het mogelijk. Visualiseren van een gewenste toekomst is cruciaal om de beoogde verandering te realiseren en toch staat bijna niemand het dromen zichzelf toe. Als je jezelf het dromen over ander werk al niet toestaat dan saboteer je jezelf.

Hoe herken je deze zelfsabotage? Dit geremd zijn in je dromen resulteert in klagen en spijt hebben van gemaakte keuzes. Maar ook in een dalend zelfvertrouwen en geen regie hebben in je loopbaan. Je gaat je vastklampen aan wat je hebt. Misschien is je baan wel een broodbaan geworden. Het overkomt je ook allemaal. Jij hebt er geen invloed op. Je voelt onvrede, werkt heel hard en kan zelfs burnout of bore-out gaan.

Selffulfilling prophecy

Aan alles wat jij doet, voeg jij je energie van dat moment toe. Dit doe je bewust en onbewust en het is zichtbare energie maar ook onzichtbare. Energie die voor je kan werken maar welke ook heel goed tegen je kan werken.

Als jij denkt dat je iets niet kunt, zal het je ook niet lukken. Als jij ergens in gelooft (of juist niet) en je voert op dat moment acties uit dan zit jouw energie in je activiteiten en zal je succes boeken of juist falen. De selffulfilling prophecy betekent dat uitkomt wat jij ervan verwacht. Wil je dus ergens meer van, ergens in slagen en successen boeken dan is het van belang je bewust te zijn van positieve energie op het moment dat je je acties uitvoert. Ik noem dat je manifestatie-energie. Welke positief danwel negatief kan zijn.

Ja zeggen waar een nee beter op zijn plek is

Op het moment dat jij ergens voor gaat, krijg je altijd uitdagingen op je pad die je willen afleiden. Een voorbeeld hierbij. Stel, jij wilt meer ruimte scheppen voor onderzoek maar er is sprake van te weinig handjes voor het uitvoerend werk en zo ben jij de eerste die extra spreekuur draait als het rooster niet rondkomt. Hierdoor heb je geen ruimte meer in je werkweek om werk te maken van meer onderzoek. Wees je dus gerust bewust van die subtiele aanwijzingen die jou eigenlijk uittesten of je wel gaat voor wat anders in plaats van meer van hetzelfde. Het is een uitdaging om die aanwijzingen te herkennen en dan de juiste keuze te maken. De keuze die bijdraagt aan de richting die je bent ingeslagen en die leid naar meer van wat jij wél wilt. Kies je op zo’n moment voor je ontwikkeling of laat je je afleiden?

Afhaken omdat de ervaring met het werk van je dromen ontbreekt is ook zelfsabotage

Je kunt iets heel graag willen maar als je er nog geen of slechts heel weinig ervaring in hebt dan twijfel je al snel aan je kunnen. Vooral vrouwen zijn hier goed in. Je kunt voor 99% geloven in je mogelijkheden en dit kunnen onderbouwen met rationele argumenten maar als het nieuw is en de daadwerkelijke ervaring ontbreekt, blijft dat zorgen voor een sprankje twijfel. Maar dat sprankje twijfel zorgt ook voor motivatie. Je wilt toch aan jezelf bewijzen dat je het kunt?

Toch heeft ruim de helft van de werkenden een onduidelijk beeld over de eigen arbeidsmarktwaarde. Voeg daar bescheidenheid en weinig zelfvertrouwen aan toe en die nieuwe uitdaging en groei wordt uitgesloten. Er wordt afgehaakt door de persoon zelf door twijfel aan eigen kunnen.

Wil jij eigenlijk wel wat anders in werk maar ben je ook zo'n ster als het aankomt op zelfsabotage?

Patronen doorbreken is erg lastig. Hulp inschakelen van een onafhankelijk derde kan je net dat extra zetje geven dat je nodig hebt om die verandering met zelfvertrouwen toch aan te gaan. Als je hulp overweegt in te schakelen van een erkende loopbaancoach dan kun je een ontdekgesprek bij mij aanvragen. Dat kost niks.

We maken persoonlijk kennis en bespreken waar jij in vastloopt. We hebben het over de gewenste verandering in werk en leven en de hulp die je daarbij nodig hebt. Hulp om jouw vicieuze cirkel te doorbreken. Samen bekijken we hoe ik jou daarbij van dienst kan zijn en welke investering dat van je vraagt.

Bel me op 06 31 69 11 32 of mail me op info@bewustzijninwording.nl als je je patroon wilt doorbreken. Ik voer ontdekgesprekken met mensen die een doorbraak willen.

Laat een reactie achter